Seferihisar Sığacık Köyü Rehberi

Sığacık, Ege kıyısında yer alan İzmir’in göz bebeği yerleşimlerinden bir tanesidir. Türkiye’nin ilk Cittaslow şehri seçilen Seferihisar sınırlarında yer alan Sığacık doğal güzellikleri, otantik görüntüsü ve tarihi yapılarıyla akılları baştan almaktadır.

Yolunuzu Sığacık’a düşürse sizleri bekleyen sürprizlerin neler olacak? Gelin keşfedin, anılar biriktirin ve tekrar gelebilmek için bir sebep yaratın.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Sığacık Gezilecek Yerler

Seferihisar

Seferihisar İzmir’in en güzel ilçelerinden bir tanesidir. Türkiye’nin ilk cittaslow şehri olması nedeniyle adı daha çok duyulmuştur. Kendisine bağlı bir mahalle olmasına rağmen ismi daha ön plana çıkan Sığacık Mahallesi de adından fazlası ile söz ettirmiştir.

İlçenin yaklaşık 2700 yıllık geçmişi vardır, tarihi kalıntılar günümüze kadar uzanan serüveni keşfetmenize değerdir. Ege’nin sakin ve güzel yerleşimlerinden olan Seferihisar, son dönemlerde Mandalina Festivali ile hem narenciye ürünlerin tanıtımını yapıyor hem de turist çekmektedir. Evliya Çelebi seyahatleri sırasında Seferihisar’a uğramıştır ve buranın balıyla ünlü, bahçeler ile süslü bir kasaba olduğunu söylemiştir.

Seferihisar’ın merkezinde salyangoz heykelleri sıklıkla karşınıza çıkmaktadır. Cittaslow’un sembolü olan salyangoz parkları ve meydanları süslemektedir. Merkez gezintisinde uğrayabileceğiniz keyifli bir müze vardır: Kent Belleği Anı Evi. Müzenin içerisinde ilçenin kültürüne ait birçok şey bulacaksınız. Bununla birlikte Seferihisar Belediye Parkı, Ulu Camii, Atatürk Parkı ve Hıdırlık Camii görülecek yerler arasındadır.

Sığacık

Sığacık Kalesi

Sığacık’ın tarih kokan sokaklarından biri olan Sığacık kalesi, kasabaya girer girmez surları dikkatinizi çekecektir. Bu zamana kadar ayakta kalmayı başaran surların üstünde maalesef fotoğraf çekmeye çalışan insanların çabası gözünüzden kaçmayacaktır.

Bazı kaynaklar kalenin yapımının 14. yüzyılı işaret etse de, gerçekte 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında inşa edilen kalenin yapımı 1521 ile 1522 olarak karşımıza çıkmaktadır. Rodos Seferinden önce Sultan Süleyman’ın emri ile Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Hatta kalenin yapımında Parlak Mustafa Paşa, Teos Antik Kenti’nin taşları kullanmıştır.

Önerilen İçerik :   Antalya Plajları

Sığacık Kalesi, İç Kale ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşur. Devşirme malzemelerin kullanıldığı kalede özellikle surlarda görebileceğiniz mermer bloklar Teos kentinden gelmiştir. Dış kale toplamda üç kapıdan girilmektedir; Sivrihisar Kapı, Kuşadası Kapı ve Ayasuluk Kapı. Günümüzde Sığacık Kalesi’nin içerisinde pek çok ev yer alır. Genelde iki katlı olan konutlar bitişik olarak tasarlanmıştır. Çoğu butik otel veya restoran olarak hizmet verir. Göz alıcı ve renkli süslemeleriyle dikkat çeken evlerin çoğu birer sanat eseri gibidir.

Sığacık Kaleiçi

Kaleiçi’nde renkli görüntüler sizleri karşılayacaktır. Cittaslow’un simgesi olan salyangozlar burada da sıklıkla görülmektedir. Arnavut kaldırımıyla döşeli Sığacık sokakları panjurlu ve cumbalı evlerin gölgesinde ışıl ışıl, renk renk pırıldar. Begonvillerin ve daha pek çok farklı çiçeğin cümbüş kattığı bu evler, tarihi sokakları arşınlarken yüzünüzü gülümsetecektir.

Sığacık Camii ve Hamamı

Sığacık Camii, Sığacık kaleiçinde gezerken karşınıza çıkacak olan tarihi bir yapıdır. Hemen yanı başında yer alan hamam da dikkatinizden kaçmayacaktır. Tek minareli olan, kare planlı inşa edilen bu caminin yapımında devşirme malzemeleri bulunmaktadır.

Ne zaman yapıldığı tam olarak netlik kazanmasa da mimari açıdan ele alındığı zaman 16. Yüzyılda yapılmış olduğu, hatta Sığacık Kalesi’nin yapımından sonra inşa edildiği düşünülür. Ön tarafında son cemaat yeri bulunur. Caminin hemen yanında bulunan hamam ise maalesef bakımsız görüntüsüyle dikkat çekmektedir. Yapım tarihi bilinmese de cami ile aynı zamanlarda yapıldığı kesindir. Zira bir caminin yanında hamam olması Türk mimarisinde sıklıkla karşımıza çıkan bir gelenektir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir