Almanya’ya Çalışmak İçin Nasıl Gidilir?

AB, İsviçre veya AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) içindeyseniz, yani Lihtenştayn, Norveç veya İzlanda’dan geliyorsanız; ister bir çalışan, ister serbest meslek sahibi veya bir işletme sahibi olun, bir AB ülkesindenseniz, tek yapmanız gereken bir uçuş rezervasyonu yaptırmak, bir iş bulmak ve oraya gitmek. Berlin’e vardığınızda ikametinizi kaydettirmek için pasaport veya geçerli bir kimlik taşımanız yeterli olacaktır. Tatlı anlaşma. Şimdi lütfen Almanya’da yaşamak ve çalışmak için vize başvurusu yapmak zorunda olanları bir düşünün.

Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Güney Kore, Yeni Zelanda veya ABD’den iseniz; yukarıdaki ülkelerden herhangi birinden iseniz, Almanya’ya vizesiz girebilirsiniz. Ancak, kalmayı planlıyorsanız,  oturma izni almak için derhal Ausländerbehörde’ye veya Yabancılar Bürosuna kayıt yaptırmalısınız. Yalnızca bu ülkeler listesinden kişiler, bir iş teklif edilmeden önce Almanya’ya girebilir, oturma izni alabilir ve çalışma izni başvurusunda bulunabilir.

Diğer tüm ab vatandaşı olmayanlar; yukarıda belirtilenler dışında bir ülkeden iseniz, Alman topraklarına ayak basmadan önce vizenizin olması gerekmektedir. Kısa süreli bir vize verildikten sonra daha uzun süreli bir vizeye dönüştürülemeyeceği için doğru vizeye başvurduğunuzdan emin olun. Herhangi bir vizeye başvurmak için, bir Alman şirketinin veya kurumunun size bir iş veya bir eğitim programında yer teklif ettiğini kanıtlamanız gerekir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Almanya’da Farklı Çalışma İzni Türleri

Geçici Oturma İzni

Geçici veya sınırlı oturma izni, Almanya’da genellikle bir yıla kadar kalmanıza izin verir. Ancak, durumunuzda önemli bir değişiklik olmaması ve gereklilikleri yerine getirmeye devam etmeniz koşuluyla, bu izni uzatma olanağına sahipsiniz. Bu vize, yabancı uyrukluların Almanya’ya vardıklarında aldıkları en yaygın vizedir ve gelecekte daha uzun süreli vize başvuruları yapabilmeniz için temel oluşturur. Bu tür vize belirli bir amaç temelinde verilir. Örneğin, eğitiminizi tamamlamanız için vize aldıysanız, bazı istisnalar dışında, o dönemde de çalışmayabilirsiniz. Üç farklı geçici oturma izni türü vardır:

Almanya'ya Çalışmak İçin Nasıl Gidilir?
Almanya’ya Çalışmak İçin Nasıl Gidilir?

İş

Bu vizenin süresi genellikle sözleşmenizin süresiyle uyumludur. Yani sözleşmeniz iki yıllıksa vizeniz de iki yıllık olacaktır. Halihazırda bir iş teklifi almış olsanız bile, bu belgeyi alana kadar çalışmaya başlamayabilirsiniz.

Önerilen İçerik :   Eşsiz İspanyol Güneşinin Altında Valencia Gezilecek Yerler

Çalışmak

Eğitiminizi Almanya’da tamamlıyorsanız, programın uzunluğuna karşılık gelen bir vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu vize ile Almanya’daki öğrenciler uzun süreli bir çalışma sözleşmesi alamazlar. Bununla birlikte, iş-eğitim programlarına katılabilir veya 120 gün boyunca tam zamanlı veya 240 gün boyunca yarı zamanlı çalışabilirsiniz. Bu derece tamamlandıktan sonra, bu vize iş bulmak amacıyla genellikle 18 ay uzatılabilir.

Evlilik

Bir Alman vatandaşıyla veya daimi ikamet statüsüne sahip bir kişiyle evliyseniz, eşinizle birlikte kalmak için bu vizeye başvurabilirsiniz. 2 yıllık evlilikten ve Almanya’da 3 yıl geçirdikten sonra kalıcı vize başvurusunda bulunmaya hak kazanırsınız. Bu vizeye başvurmak için en az B1 seviyesinde Almanca bilginizin olması gerekir.

AB Mavi Kart

Bu, geçici ikamet vizesine benzer, ancak yüksek vasıflı profesyonelleri hedefler ve genellikle daha uzun bir süre için verilir. Bu tür bir izne başvurmak için, daha yüksek bir eğitim derecesine (örneğin, lisans veya yüksek lisans derecesi) sahip olmanız ve yalnızca çalışma alanınıza karşılık gelen rollere başvurmanız gerekir. Becerileriniz BT, mühendislik veya matematik alanlarındaysa, bu vizeyi alma olasılığınız daha yüksektir. Adayların yüksek düzeyde Almanca yeterliliği olmalı ve işiniz yılda en az 50.800 € kazanmanıza izin vermelidir. Mavi Kart 4 yıl geçerlidir ve yukarıdaki şartları taşımasa bile eşinizi yanınızda getirebilirsiniz. Alabilirsen ne güzel!

Almanya Daimi Oturma / Yerleşme İzni

Almanya’da uzun süre kalmanıza ve istediğiniz gibi ülke içinde ve dışında seyahat etmenize izin verilmesi için Yerleşme İznine ihtiyacınız olacak. Birkaç yıl geçici oturma izni aldıktan sonra veya Mavi Kartınız varsa buna başvurabilirsiniz. Almanya’da en az 5 yıl çalıştığınızı ve bu süre zarfında ilgili tüm vergi ve katkı paylarını ödediğinizi kanıtlamanız gerekir. Ayrıca oldukça zor bir Almanca sınavını geçmeniz gerekecek, bu yüzden zamanınızı sıfırdan olduğundan emin olmak için harcadığınızdan emin olun. Size Yerleşme İzni verilirse, eşiniz ve çocuklarınız Almanya’da sizinle birlikte yaşamak için gelebilir.

Önerilen İçerik :   Hamburg’da Görülmesi Gereken Yerler

Serbest Çalışan / Sanatçı Olarak Vize Başvurusu

Bir süredir Berlin’deyseniz, “sanatçı vizesi” duymuş olabilirsiniz ama gerçekte, yaratıcılar için belirli bir vize kategorisi yoktur. Bununla birlikte, yukarıda listelenen vizelerden birine başvururken serbest meslek sahibi ( Freiberufler ) veya serbest meslek sahibi ( Selbständiger ) olarak çalışma niyetinizi belirtebilir ve çalışmayı düşündüğünüz alanı açıkça belirttiğinizden emin olabilirsiniz. veya yeniden başvurmanız gerekebilir. Serbest çalışanlar için vizeler Keplerstraße’de değil, yalnızca Friedrich-Krause-Ufer Ausländerbehörde’de verilir.

Almanya’da Vize Başvurusu Yapmak İçin Neye İhtiyacınız Olacak?

  • Başka bir ülkeden geçerli bir pasaport
  • Sabıka kaydı yok
  • Minimum B1 Almanca dil yeterliliği (Mavi Kart ve Daimi Oturma İzni için)
  • Alman sağlık sigortası
  • Sağlık kontrolünden geçti
  • Finansal istikrar
  • Çalışıyorsanız: işvereninizden bir iş teklifi
  • Öğrenci iseniz: Üniversiteye giriş belgesi
  • Evliyseniz: evlilik cüzdanınız

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir