Anıtkabir Detaylı Gezi Rehberi- Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Türk mimar Emil Onat tarafından tasarlanan Anıtkabir, 1944 ve 1953 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün son dinlenme yeri olarak inşa edilmiştir. Bina tamamlanmadan önce Atatürk’ün naaşı Ankara Etnografya Müzesi’nde bulunuyordu. 10 Kasım 1953’te ölümünün 15. yıldönümünü kutlamak için devlette yatmak için buraya getirildiler.

Mozole kompleksi mamuttur, Şeref Yolu olarak bilinen büyük bir merdivenle çevrilidir ve iki yanında yatar Hitit aslanları bulunur ve burada hem mozolenin hem de Atatürk’ün hayatına adanmış bir müzenin bulunduğu Şeref Mahkemesi’ne çıkar. Ankara ziyaretçileri için bina, hem Türkiye’nin 20. yüzyıl ortası mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir hem de cumhuriyetin ve Atatürk’ü doğuşunu onurlandıran önemli simgedir.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Genel Bakış

Kapadokya’nın volkanik tüf kayasından yapılan 33 basamaklı uçuş, ikiz Kurtuluş ve Bağımsızlık Kuleleri arasında 260 metre uzunluğunda Şeref Yolu’na çıkıyor. 30 metre genişliğinde olan caddenin her iki tarafında, Türkiye’nin Osmanlı gelenekçiliğinden Atatürk Cumhuriyeti’nin modernliğine geçişini temsil eden üç erkek ve üç kadın figüründen oluşan heykel grupları bulunuyor.

Bulvarın en ucunda, avluya giriş (Tören Plaza olarak adlandırılır), Türk ordusunu ve ulusal hakların savunmasını simgeleyen iki kule tarafından daha korunmaktadır. Traverten bloklarla örülen avlu, 15.000 kişiye kadar sığabilir ve sütunlu yapılarla çevrilidir. Her köşedeki kuleler barışı, zaferi, devrimi ve cumhuriyeti simgeler. Avlunun doğusundaki sütunlu Şeref Holü, altında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni barındırmaktadır. Güney tarafındaki yapı, Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün türbesidir.

Anıtkabir Detaylı Gezi Rehberi- Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti
Anıtkabir Detaylı Gezi Rehberi- Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Mozole

Avlunun kuzey tarafında yer alan türbe, Atatürk’ün Osmanlı döneminin gösterişli ihtişamını ve ihtişamını reddetmesine yakışan son derece sade bir mimari eserdir. Binanın sade, Brutalist hissi, gezginlerin Türkiye’yi gezerken karşılaşacakları diğer birçok sitenin tam tersidir. 33 basamaklı anıtsal bir merdivenle ulaşılan 55 metre genişliğinde ve 21 metre yüksekliğindeki yapı avluya iniyor; sırf boyutu süslemeyi gereksiz kılar. Platform terasının her iki yanında bulunan kabartmalar, Kurtuluş Savaşı sahnelerini betimlerken, üstlerinde sonsuz alevler yakar. Yazıtlar, türbe girişinin yanındadır. Sağda Atatürk’ün Cumhuriyetin 10. kuruluş yıldönümünde yaptığı büyük konuşmasından bir alıntı. Solda ise Türk gençliğine nasihati var.

Önerilen İçerik :   Eskişehir'in Neyi Meşhurdur? Eskişehir'de Ne Yenir, Nerelere Gidilir?

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Şeref Salonunun altında yer alan bu müze, hem Atatürk’ün hayatını hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını kapsamaktadır. Müzenin ilk bölümündeki sergiler, 1919-1923 Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlıca savaşlarını ve askeri kampanyalarını gösteren sergilere (esas olarak bilgi panoları eşliğinde tablolar ve panoramik sahneler) ayrılmıştır. Ayrıca Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduktan sonra gerçekleştirdiği önemli sosyal reformları anlatan çok sayıda bilgilendirme panoları da bulunmaktadır. Müzenin ikinci bölümü Atatürk’ün hayatını kapsar ve onun kişisel eşyaları, kıyafetleri ve mobilyaları ile hatıra ve hatıralardan oluşan ilginç bir koleksiyon içerir. Atatürk’ün devasa kütüphane koleksiyonu da burada sergileniyor.

İpuçları ve Turlar: Ziyaretinizden En İyi Şekilde Nasıl Yararlanabilirsiniz?

  • Ankara Turu: Bu özel Ankara turu, başkentin üç ana turistik mekanını dört saate sığdırarak, kısa bir zamanı olanların şehri keşfetmesine olanak tanır. Tur, Anıtkabir’i gezmenin yanı sıra Ankara’nın kalesini (eski şehir bölgesi) ve Türkiye’nin en önemli müzesi olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni de içeriyor. Giriş ücretleri artı otelinizden alma ve bırakma dahildir.
  • Ulaşım: Bağımsız olarak geliyorsanız, en yakın metro istasyonu Anadolu’dur. Buradan Anıt Caddesi’nden tepenin altındaki girişe kadar 400 metrelik düz bir yürüyüş. Girişte, ya tepeye tırmanabilir ya da kompleksin giriş kapısı ile Onur Yolu’nun başlangıcı arasında düzenli olarak çalışan ücretsiz servislerden birine atlayabilirsiniz.
  • Manzaralar: Ankara’nın dört bir yanında Yargıtay’dan mükemmel panoramik manzaralar vardır.

Anıtkabir Ziyaret Saatleri

Anıtkabir aşağıda belirtilen saatler arasında her gün ziyarete açıktır.

01 Şubat – 14 Mayıs Tarihleri Arasında

  • Açılış: 09:00 – Kapanış: 16:30

15 Mayıs – 31 Ekim Tarihleri Arasında

  • Açılış: 09:00 – Kapanış: 17:00

01 Kasım – 31 Ocak Tarihleri Arasında

  • Açılış: 09:00 – Kapanış: 16:00
Önerilen İçerik :   Ankara Sosyete Pazarı Rehberi - 11 Sosyete Pazarı ile İlgili Bilgiler

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir