Malatya’nın Neyi Meşhur? Malatya’da Ne Yenir, Nerelere Gidilir?

Kayısı seviyorsanız, Ankara’nın 675 km (419 mil) güneydoğusunda ve Kayseri’nin 344 km (214 mil) doğusunda bulunan Türkiye’nin kayısı başkenti Malatya’yı seveceksiniz. Malatya’nın çiftçileri, taze veya kuru olarak dünyanın dört bir yanına gönderilen mükemmel kayısı ve kirazlardan devasa hasatlar üretiyor. Nemrut Dağı’nın (harita) kuzey tarafında yer alan şehir, dağı ziyaret etmek için bir başlangıç ​​noktasıdır (bazıları Kahta’dan güney yaklaşımını tercih etse de). Hititlerde Milidia, Roma döneminde Melitene, bugün Malatya olarak bilinen en az 3000 yıldır burada bir kasaba var.

Atatürk’ün silah arkadaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü Malatya’da doğdu. İyi oteller arasında Anemon Hotel Malatya ve Grand Hotel Sinan bulunur. Nemrut Dağı’na tırmanırken üs olarak Malatya’yı (Adıyaman veya Kahta yerine) kullanırsanız, zirveye ulaşmanız daha uzun sürer ancak bir otelde geceleyerek zirvede hem gün batımına hem de gün doğumuna kolayca tanık olabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Adıyaman’dan çok daha fazla hava hizmeti olan Malatya, Ankara ve İstanbul arasında her gün aktarmasız uçuyor, bu nedenle hızlı bir şekilde uçmanız ve uçmanız gerekiyorsa Malatya daha iyi bir seçimdir. İstanbul veya Ankara’dan Malatya’ya uçabilir, araba kiralayabilir, Nemrut Dağı’na gidebilir, zirveyi keşfedebilir, aşağı inebilir, gece kalabilir ve ertesi gün İstanbul veya Ankara’ya dönebilirsiniz. Günlük ekspres trenler Malatya’yı Ankara, Kayseri, Sivas, Elazığ ve Diyarbakır’a bağlar, ancak otobüs daha hızlı ve genellikle daha konforludur. Zirvenin kuzey (Malatya) tarafından güney (Kahta) tarafına ya da tam tersine yürüyebilirsiniz, ancak her iki taraftan da tarifeli ulaşım yoktur. Tüm valizlerinizi yanınızda bulundurun, diğer tarafa yürüyün ve o taraftan inen bir arabada veya minibüste boş koltuk olup olmadığını sorun.

Malatya Gezilecek Görülecek Yerleri

Malatya Arkeoloji Müzesi

İl merkezinin 1 km güneyinde yer alan müzede Fethiye, Gelinciktepe, Pirot, Caferhöyük, İmamoğlu ve Aslantepe kazılarından elde edilen buluntular bulunmaktadır. Sergilenenler arasında Asur ticaret kolonilerinden seramik heykelcikler, göz damlası ve koku şişeleri, Bizans dönemine ait çini tabaklar ve Eski Tunç çağından kalma kalıntılar yer alıyor. Aslantepe ve Aşağı Fırat Projesi’nde 1960’lı yıllarda Keban Barajı’nın sular altında kalmasından önceki kazılarda ortaya çıkarılan sergiler ve etnografik eserler de var.

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Doğu ve Batı uygarlıklarının kavşağında bulunan Nemrut Dağı (Türkçe ‘Nemrut Dağı’), Türkiye’nin en şaşırtıcı yerlerinden biridir: 2150 m yüksekliğindeki uzak bir dağın üzerindeki devasa heykeller koleksiyonu, Hz. Kral Antiochus. 1881’de bir Osmanlı jeologunun bu 10 metre yüksekliğindeki taş başları keşfetmesine kadar bilinmeyen, 1953’te tarihlerini ortaya çıkarmak için arkeolojik çalışmalar başladı. Nemrut Dağı o zamandan beri, gün doğumu ve gün batımında taşları mümkün olan en iyi ışıkta görmek için gelen binlerce kişiyle önemli bir cazibe merkezi olmuştur. UNESCO tarafından bir Dünya Kültür Mirası alanı olarak belirlenmiştir ve ülkedeki en önemli Milli Parklardan biridir. Heykellerin yanı sıra Kommagene uygarlığı, Eskikale (Eski Kale), Yenikale (Yeni Kale), Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü’ne ait eserler de sitenin tamamında yer alıyor. Çoğu insan yakınlardaki Malatya, Kahta veya Adıyaman kasabalarını üs olarak kullanıyor ve zirveye giden yol, yılın geri kalanında yoğun kar yağışı nedeniyle ancak nisan ortasından ekim ortasına kadar açık.

Malatya Tarihi Yerleri

Eski Malatya Kalesi

Eski Malatya Kalesi, Eski Malatya’da bulunur ve geniş bir alanı kaplar. Kalenin yapımına Roma İmparatorluğu 1. Titus döneminde başlanmıştır. Kale son şeklini Bizans İmparatoru Justinianus (522 – 565) döneminde almıştır. Eski Arapgir Kalesi, sert kayalar üzerine inşa edilmiştir. Kalenin temeli blok taşlardan, kalan kısımlar ise kesme taştan yapılmıştır. Kale, Anadolu Selçuklu dönemi eseridir.

Doğanşehir Kalesi

Doğanşehir ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup beşgen bir yapıya sahiptir. Kale, Romalılar döneminde inşa edilmiştir.

Ulu Cami

Yapının 1334 yılında Akapir’i yöneten İlhanlı Hükümeti’ne ait olduğu tahmin edilmektedir. Yapının büyük bir mihrap (Mekke yönünü gösteren cami nişi) vardır. Minaresi ve kitabesi yıkılmıştır. Hanlar, Kervansaraylar ve Çarşılar Silahtar (Topçu)

Mustafa Paşa Kervansarayı

Eski Malatya’da (Battalgazi) dikdörtgen bir arazi üzerine 1632 yılında Osmanlı Hükümdarı IV. Murat Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Malatya-Sivas karayolu üzerinde Hekimhan semtinde, Eski Darende’de bulunan Taşhan Kervansarayı, Selçuklu Hükümdarlığı geleneklerini sürdürmek amacıyla inşa edilmiştir.

Malatya’nın Neyi Meşhurdur, Malatya’da Ne Yenir?

Bulgur ve et öne çıkıyor Malatya mutfağında hangi yemekler sıklıkla pişirilir? Merak ediyor musun? Yüzyıllardır yapılan ve geleneksel lezzet olarak kabul edilen o yemeklerin isimlerini sizler için araştırdık:

Malatya
Malatya
  • Gırık (Sulu köfte)
  • Banik (Bulgurlu Köfte)
  • Siyah çorba
  • Nahna Küftesi (Lahana Köfte)
  • Kayısı Tatlısı
  • Pimpirim Çorbası
  • Kavrulmuş kayısı
  • Analı Kızlı
  • İçli köfte
  • Sıcak ayran
  • Ayranlı Kiraz Yapraklı Köfte
  • Geleli Kebap
  • Kabak Şam Kebabı
  • Sütlü Pirinç
  • Irt Çorbası
  • Malatya Lahmacun
  • Kayısı dolması
  • Ispanaklı ve Ekşili Köfte
  • Arapgir Turtası
  • Malatya Peyniri
  • Tiritli Köfte

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir