Saraybosna Gezilecek Yerler

Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti ve en büyük şehridir. Toplam nüfusu ise 600 bindir. Balkanlarda yer alan kültürel şehirlerden en önemlilerinden birisi Saraybosna’dır. Şehrin nüfusunun etnik kökeni ve dinini çeşitlilik göstermektedir. Yüzyıllardır Saraybosna’da Museviler, Müslümanlar ve Hıristiyanlar hep beraber yaşamışlar. Hatta Katolik ve Ortodoks kiliseleriyle sanagog ve caminin aynı bölgede yer aldığını da söyleyebiliriz. Şehir bu yüzden bazı bölgelerde Avrupa’nın Kudüs’ü olarak adlandırılıyor.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Saraybosna’da Nereye Gidilir?

Bizim size tavsiyemiz Saraybosna’da gezerken yürüyerek gezin. Çünkü şehirde her köşede tarihi bir yapıyla karşı karşıya gelebilirsiniz.

Başçarşı Sebili

Başçarşı’nın sembolü olan Sebil Çeşmesi Saraybosna şehrinin en önemli yapıları içerisinde yer almaktadır. Sebil Çeşme, 1753 yılında Vali Hacı Mehmet Para tarafından İstanbul’da yer alan çeşmeler örnek alınarak yapılmıştır. Efsanelere göre bu çeşmenin suyundan içen kişi bu şehirden ayrılamıyor.

Başçarşı

Başçarşı, kültürel ve estetik yapısıyla adeta Osmanlının bir özeti gibi duruyor. Saraybosna’nın kalbinde yer aldığını söyleyebiliriz. Sağlı sollu şekilde yer alan bakımlı ahşam dükkanları ve çeşmesiyle sizlere Saraybosna’da Anadolu’yu yaşatacak diyebiliriz.

Saat Kulesi

Başçarşı’da yer alan önemli yapılardan birisi de Saat Kulesi’dir. Saat Kulesi, 17. YY’da Gazi Hüsrev Bey Vakfı tarafından yaptırılmıştır. İlerleyen yıllarda çıkan bir yangında kule çok büyük zarar görmüştür. Sonrasında ise 1762 yılında restore edilmiştir.

Moriça Han

Başçarşı’da yer alan önemli yapılardan bir diğeri ise Moriça Han’dır. 1551 yılında kurulan han, 1697 yılında çıka yangın sonrasında restore edilmiştir. Han, hala Gazi Hüsrev Bey Vakfı’nın malıdır. İçerisinde kafeteryalar, halı ve kilim satan dükkanlar yer alıyor.

Gazi Hüsrev Bey Camii

Osmanlı zamanından Saraybosna’da yer alan en önemli eserlerden birisi Gazi Hüsrev Bet Camii’dir. Mimar Sinan’a 1531 yılında yaptırılan camii Başçarşı’da yer almaktadır. Bosna savaşı sırasında hasar gören camii, 1996 yılında aslına uygun bir şekilde tekrar restore edilmiştir.

Önerilen İçerik :   2017'de ziyaret edebileceğiniz en iyi ülkeler

Brusa Bezistan

Rüstem Paşa tarafından 1551 yılında yapılan Brusa Bezistan, Bursa ipeği satışı yapmak için yapılan bir kapalı çarşıdır. Brusa Bezistan 1992 – 1995 yılları arasında yapılan Bosna Hersek savaşında büyük zarar görmüştür. Sonrasında aslına uygun olarak dekore edilmiştir.

Latin Köprüsü

Latin Köprüsü, I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olan Avusturya Macaristan prensi Ferdinand’ın suikasta uğradığı köprüdür. Milli Kütüphane ile karşı karşıya olan köprü şehrin en önemli yapılarından biridir.

Ulusal Kütüphane

Saraybosna’nın Ulusal Kütüphanesi 1992 yılında içerisinde bulunan iki milyon kitapla beraber yok edilmişti. Kütüphane Saraybosna’nın yeniden doğuşunu da sembolize etmektedir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir